Başarı Hikayeleri 10 – Elon Musk

Elon Musk

Başarı Hikayeleri 10 – Elon Musk

ABONE OL 

Güney Afrikalı girişimci Elon Musk, 21. yüzyıla damgasını vurmaya devam ediyor.

Amerikan Patent Dairesi Başkanı Charles Duell, bir zamanlar “Artık icat edilecek bir şey kalmadı” demişti. Bu tarihi gafın ardından dünyada pek çok şey değişti. İnsanlık için yepyeni bir devir başladı. Bugün insansız makinelerden, uzaya hareket eden araçlardan söz ediyoruz. Bu yeni devrin en büyük sözcülerinden biri ise Elon Musk.

Peki Elon Musk kimdir, buralara nasıl gelmiştir?

Kimdir?

Güney Afrikalı bir girişimci olan Elon Musk, Tesla Motors ve ticari uzay aracı üreten SpaceX’in kurucusudur. Elon Musk, 1971 yılında doğdu. Daha çocuk yaşta yazılım programlayıp kodlama öğrenen Musk, 12 yaşındayken Blastar adlı uzay oyununu yaklaşık 500 dolara satarak ilk satışını gerçekleştirmişti.

Elon Musk Eğitim Süreci

Eğitim Süreci

Elon Musk, Bryanston High School’da okula başladı, Pretoria Boys High School’a geçip buradan diplomasını aldı. 1988 yılında Güney Afrikadan ABD’ye taşınmak istiyordu. Henüz 17 yaşına basan Elon Musk, ABD için şunu söylüyordu: “Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer.”

1992’ye geldiğimizde, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl geçirdikten sonra, University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılma kararı aldı. The Wharton School of the University of Pennsylvania’da Ekonomi alanında lisans diploması aldı. Aynı zamanda, Fizik alanında yan dal diploması da aldı. Ardından Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Silikon Vadisi’ne taşınsa da doktorayı tamamlamadı. Thomas Edison, Nikola Tesla, Walt Disney, Bill Gates ve Steve Jobs gibi isimlerden aldığı ilhamla “insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan” üç alan tespit etti. Bu alanlar internet, temiz enerji ve uzaydı.

Kariyeri

Elon Musk, kardeşi Kimbal Musk ile birlikte yeni organizasyonlar için çevrimiçi içerik yayımlama yazılımı olan Zip2 projesine başladı. 1999 yılında Compaq’ın AltaVista birimi olan Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi ile satın aldı.

Her şey çok hızlı gelişiyordu. Musk, 1999 yılının Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. Ertesi yıl da bir açık arttırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine katarak PayPal’ı oluşturdu. Ekim 2002’ye geldiğimizde ise PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.

Elon Musk, hâlâ CEO’su ve CTO’su olduğu Space Exploration Technologies’i (SpaceX), 2002’nin Haziran ayında kurdu. SpaceX, roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanan fırlatma araçları geliştirip üreten bir şirket olarak biliniyor.

Musk’a göre uzayın keşfi insanlığın bilincini genişletmek için önemli bir adımdır. Onun deyimiyle, çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir. Elon Musk konuyla ilgili şöyle diyor: “Hayatı er ya da geç mavi-yeşil topun ötesine doğru genişletmek zorunda kalacağız. Veya soyumuz tükenecek.”

Elon Musk Serveti

Tesla Motors

Elektrikli araçlar üreten, Silikon Vadisi merkezli otomotiv firması Tesla Motors, 2003’te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu bir ekiple San Carlos’da faaliyete geçti. Elon Musk da bu projeye 2004’te katıldı. İlerleyen yıllarda da bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle birlikte ekip gitgide büyüdü.

SolarCity

SolarCity, 2006’da Peter ve Lyndon Rive kardeşler tarafından kuruldu. Bu kardeşlerin kuzeni olan Elon Musk, güneş şirketi için başlangıç konsepti önerisiyle şirketin kurulmasına yardımcı oldu ve şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçti. SolarCity, bugün güneş panelinden şarj istasyonuna kadar çeşitli amaçlar için kullanılan sistemleri tasarlamaya devam ediyor.

SpaceX Tarihi

1 Haziran 2002 – SpaceX kuruldu

SpaceX, seri girişimci Elon Musk tarafından kuruldu. Şirketin ilk lokasyonu California’daki El Segundo. Şirket genel merkezini daha sonra yine California’daki Hawthorne’a taşıyacak.

1 Mart 2006 – Musk, kendi servetinden 100 milyon $ yatırım yaptı

Musk, basit, yeniden kullanılabilir ve düşük maliyetli roket yapımı için kendi parasından 100 milyon $ yatırım yapıyor.

4 Haziran 2010 – Falcon 9 roketi ilk uçuşunu tamamladı

Falcon 9 roketi, ilk uçuşunda Dragon uzay gemisini yörüngesine başarıyla yerleştirdi.

8 Aralık 2010 – Dragon kapsülü yörüngeye yerleşti

Dragon kapsülü Pasifik Okyanusuna güvenli şekilde iniş yapıyor. Ticari bir uzay mekiği için bir ilk.

5 Nisan 2011 – SpaceX Falcon Heavy Rocket planlamasını yaptı

Roketin ağırlığı 52.000 kg’ye çıkıyor.

25 Mayıs 2012 – Dragon kapsülü uzay istasyonuna bağlandı

Ticari bir kapsül ilk kez bir uluslararası uzay istasyonuna bağlanıyor.

8 Ekim 2012 – SpaceX, uluslararası uzay istasyonuna ikmal görevini yerine getirdi

450 kg malzemeyi, uzay istasyonu mürettebatının kullanımı için sağlamış oluyor. Bu ve bundan sonraki 12 ikmal görevi için SpaceX’in kazandığı para 1,6 milyar $ oluyor.

17 Aralık 2012 – Grasshopper roketi havalandı

SpaceX, Grasshopper roketinin test uçuşunu başarı ile tamamladı.

7 Ekim 2013 – Grasshopper’ın son test uçuşu tamamlandı

Grasshopper en büyük yükseklik olan 744 metreye çıktı ve başarı ile geri iniş yaptı. Ardından Grasshopper emekliye ayrıldı.

25 Nisan 2014 – SpaceX, Amerikan Hava Kuvvetlerine dava açtı

SpaceX, büyük paraların döndüğü ulusal güvenlik amaçlı roket kullanımında rol alabilmek için Amerikan Hava Kuvvetlerine dava açtı.

16 Eylül 2014 – NASA, SpaceX ve Boeing ile anlaştı

NASA, SpaceX ve Boeing uluslararası uzay istasyonuna astronot gönderecek ilk Amerikan ortaklığı olmak için anlaştılar. Böylece 2017 yılına kadar, pahalı Rus mürettebatına olan zorunluluktan kurtulunmuş olacak.

16 Ocak 2015 – Bir Tökezleme

İlk drone gemi üzerine iniş denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. Musk, roketin hidrolik akışkanının son anda tükenmesi nedeniyle sert bir iniş yaptığını açıkladı.

23 Ocak 2015 – Amerikan Hava Kuvvetleri SpaceX ile çalışma konusunda uzlaştı

Uzlaşma üzerine SpaceX davayı geri çekti. SpaceX, ulusal güvenlik amaçlı uydu konusunda çalışma sertifikasını 26 Mayıs 2015’te alarak, bu alandaki ikinci şirket oldu.

14 Nisan 2015 – İkinci tökezleme

Drone gemi üzerine ikinci iniş denemesi de başarılı olmadı.

28 Haziran 2015 – Patlama

Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek Falcon 9 roketi havada patladı.

21 Aralık 2015 – Falcon 9 roketi başarılı iniş yaptı

Şirket sonunda Falcon 9 roketi başarılı şekilde kaldırıp 10 dakika sonra başarı şekilde iniş yaptırdı. Roket, düşük çaplı yörünge için 11 adet uydu taşıyordu.

17 Ocak 2016 – Drone gemi üzerine üçüncü iniş denemesi

Bu deneme ayaklardan birinin kilitlenmemesi nedeniyle roketin devrilmesi ile sonuçlandı.

4 Mart 2016 – İnişte patlayan roket

SES-9 adlı iletişim uydusunu başarıyla yörüngeye koyan roket, çok sert indi ve indiği anda patladı.

8 Nisan 2016 – Beşinci seferde başarı

Uluslararası Uzay İstasyonundan dönen Falcon 9, “Of Course I Still Love You” adlı drone gemiye başarılı şekilde iniş yapabildi.

26 Nisan 2016 – İleriye bakmak

Şirket, bu yıl içinde daha önceki görevinden sonra yenilenmiş bir roketi fırlatmayı planlıyor. Uluslararası uzay istasyonuna ilk insanlı görevi ise 2017 sonu veya 2018 başı gibi yapmayı planlıyor.

28 Nisan 2016 – Red Dragon Mars görevi 2018’de gerçekleşebilir

Şirket, Dragon kapsülünü kızıl gezegen Mars’a 2018’de yollama planları yaptığını tweetledi.

Musk, itici teknolojilerle ve şirketin kendi geliştirdiği ısı kalkanı sayesinde Mars’a inişin kolay olacağını söyledi. Oraya varmak ise ayrı bir hikaye konusu.

28 Nisan 2016 – SpaceX, ilk ulusal güvenlik anlaşmasını yaptı

Amerikan Hava Kuvvetleri, GPS-3 uydusunu yörüngeye alma görevini 82,7 milyon $’lık bir kontrat ile SpaceX’e verdi. Tek rakibi olan ULA iş için teklif vermemişti.

27 Mayıs 2016 – Daha yüksek yörüngedeki görevden sonra da başarılı iniş

Daha yüksek yörüngeye çıkan Falcon 9 roketi de başarılı şekilde drone gemiye inişini tamamladı.

2017

SpaceX, 2017’nin ilk 6 ayında 10 başarılı görev ve yıl sonuna kadar 18 başarılı görev ile en başarılı uydu ve kargo taşıyıcısı oldu.

06 Şubat 2018 – Uzaya bir Tesla Gönderilmesi

Uzaya bir Tesla’nın yollandığı çılgın görevi, tüm dünya canlı yayında takip etmişti. Roket ve araç başarılı olarak fırlatıldıktan sonra bir süre kaybolan Tesla Roadster’ın konumu tekrar bulunmuş ve izlemeye devam edilmişti.

2018 yılını 20 başarılı görevle kapattı.

2019

SpaceX tarafından süper hızlı internet çağı adına büyük bir adım olarak Starlink uzaya fırlatıldı.

Starlink’le beraber 13 görevi başarıyla tamamladı.

2020 yılının nasıl geçeceğini ise şimdiden merak ediyoruz.

Daha fazla haber için TwitterInstagramTelegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Başarı Hikayeleri 9 – Peter Dinklage

Başarı Hikayeleri 8 – Marie Curie

Başarı Hikayeleri 7 – Ali Sabancı

“Başarı Hikayeleri 10 – Elon Musk” için 5 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir