Başarı Hikayeleri 5 – WhatsApp

Başarı Hikayeleri 5 – WhatsApp

ABONE OL 

Su akmayan bir evde büyüyen, hayatını kurabilmek için farklı ülkeye gidip annesiyle beraber çalışarak yaşamını sürdüren, parası olmadığı için ülkesini ve ailesini bile arayamayan birinin şimdi yaklaşık 2 milyar kişinin kullandığı WhatsApp nasıl kuruldu;

Jan Koum

24 Şubat 1976 tarihinde Kiev’de doğdu. Kiev dışında bulunan Fastiv’de annesi ve büyükannesi ile büyüyen Koum, 1992 yılında annesiyle beraber California’ya taşındı. Parasızlıktan orada defter kalem bile alamayabileceğini düşünerek Ukrayna’dan bavulunda defter ve kalem getiren Koum, bir süpermarkette temizlik işçisi olarak çalışarak annesine yardımcı oluyordu.

Annesine kanser teşhisi konduğu için işten ayrılan ve devlet yardımıyla geçinip annesine bakan Koum, okul hayatında sorun çıkaran bir kişi olarak tanınıyordu.

Bu sürede bilgisayar programlamasını öğrenen ve ikinci el kitap dükkanından programlama kitabı alıp okuduktan sonra geri satan Koum, woowoo hacker grubuna katılıp Silicon Graphics serverlarına sızmış, dikkat çektikten sonra Napster kurucu ortaklarından Sean Fanning ile chatleşmiştir.

Koum’un WhatsApp ortağı Brian Acton’la tanışması bu döneme denk geliyor.

Brian Acton’la benzer karakteristik yapıya sahip olan Koum tanışmalarından 6 ay sonra Acton’un çalıştığı Yahoo’ya iş başvurusunda bulunuyor ve altyapı mühendisi olarak çalışmaya başlıyor. Bu sırada San Jose Devlet Üniversitesi’nde eğitimine devam ediyor.

Yahoo Sunucusunun Bozulmasıyla Başlayan Dönüm Noktası

Yahoo sunucusunun bozulduğu bir gün kurucu ortaklarından David Filo, Koum’u arayarak arıza olduğunu söylüyor. Koum ise derste olduğunu belirttikten sonra Filo, dersten çıkıp ofise gelmesini ve sunucuyu tamir etmesini söylüyor. Koum sunucuyu tamir ediyor ve bu deneyimle beraber okul hayatını sonlandırıyor.

1997 yılında babasını, 2000 yılında annesini kaybeden Koum, hayatını yalnız sürdürürken en yakını tahmin edeceğiniz üzere Brian Acton oluyor. Beraber çok vakit geçiren ikili 2007 yılında işten ayrılarak bir süre tatil yaptıktan sonra Facebook’a başvuruyorlar fakat olumsuz yanıt alıyorlar.

Whatsapp

Koum, 2009 yılında Yahoo’dan biriktirdiği paranın (Bilinen 400.000 dolar) sonuna gelirken bir iPhone satın alıyor. AppStore’u biraz araştırdıktan sonra yeni ve büyük bir endüstri olacağını düşünüyor ve arkadaşlarıyla konuşurken bir uygulama fikri ortaya atıyor.

Uygulama fikri, telefon rehberindeki isimlerin yanına Facebook’taki durumlar ya da MSN’deki anlık ileti gibi “Meşgul”, “Spor Salonunda” gibi bilgiler içermesi.

Uygulamanın tasarımını ve yazılımını arkadaşlarının desteğiyle ve “rentacoder.com” üzerinden tanıştığı bir Rus yazılımcıyla yapmıştır.

İlk dönemlerinde sürekli çökme ve takılma sorunları yaşıyorken uygulamayı sadece Koum, Acton ve birkaç Rus arkadaşı kullanıyordu. Koum pes etmeyi düşünürken Acton’un desteği ve yardımıyla işe devam ediyor.

Apple Desteği

Bir süre daha çabalamaya karar veren Koum’a mucize gibi bir destek bu dönemde Apple tarafından geliyor. 2009 Haziran ayında push bildirimleri hizmete sokan Apple, bir kullanıcı bir uygulamayı açık tutmadığı zaman “ping” atarak o uygulamadan bir bildirim geldiğini kullanıcıya bildirmeye başladı.

WhatsApp’ın dönüm noktası bu teknoloji oldu.

Artık biri WhatsApp durumunu değiştirdiği zaman rehberinde bu uygulamayı kullanan kişilere bildirim gidiyordu. Kullanan kişiler zamanla anlık mesajlaşma gibi kullanmaya başladığı zaman bu uygulamayı mesajlaşma uygulamasına çevirmeyi düşündüler, çünkü herhangi bir ücret talep etmeden karşıdaki kişiye dünyanın öbür ucunda dahi olsa mesaj gönderebiliyordunuz.

WhatsApp’ın Avantajı

O dönemde bedava anlık mesajlaşma uygulaması olarak bir tek BlackBerry cihazının BBM’i vardı ama bu uygulama sadece BlackBerry cihazlarında geçerliydi. G-Talk ve Skype uygulamaları da bu görevi görüyordu ama sms atar gibi mesajlaşmak ve rehberindeki kişilere ulaşma kolaylığı yalnızca Whatsapp’ta vardı.

Koum, mesajlaşma eklentisini ekleyip WhatsApp 2.0’ı AppStore’a koyduğu zaman kullanıcı sayısı aniden 250.000’e fırladı. Hemen yeni yatırımcı arayışına girdi ve uygulamayı geliştirmeyi planladı.

Yahoo’dan ayrılan bazı kişiler Whatsapp’e yaklaşık yüzde 30 hisse karşılığı 250.000 dolarlık yatırım yaptı ve 2014 yılında değerli 19 milyar dolar edecek WhatsApp’ın çalışma ofisi de resmi olarak kuruldu.

WhatsApp’ı Şubat 2014 tarihinde Facebook, 19 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu dönemde yaklaşık 1 milyar kullanıcıya ulaştı ve şuan WhatsApp dünyada yaklaşık her 3 kişiden biri tarafından kullanılıyor.

Başarı hikayeleri serimizin diğer yazıları:

Başarı Hikayeleri 1: Starbucks

Başarı Hikayeleri 2: Amazon

Başarı Hikayeleri 3: Microsoft

Başarı Hikayeleri 4: Yemek Sepeti

“Başarı Hikayeleri 5 – WhatsApp” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir