Deprem sonrasında telefon şebekelerimize ne oldu?

Deprem sonrasında telefon şebekelerimize ne oldu?

ABONE OL 

Deprem sonrasında telefon şebekelerimize ne oldu?

Depremden sonra alt yapıda sıkıntı yaşayan İstanbullular sağlıklı bir şekilde iletişim kuramadı.

İşte sebebi

21.9 milyon cep telefonu abonesi olan İstanbul’un mevcut altyapısının aynı anda 1.8 milyon kişinin sesli görüşmesine olanak sağlayacak şekilde yapılmış. Toplamda 46.046 (46 bin 46) baz istasyonun 23 bin adedi sesli görüşmeler için kullanıldığından İstanbul’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 5.7 şiddetindeki depremdeki gibi acil durumlarda sadece 10 kişiden 1 kişi sesli görüşme yapabiliyor.

Depremden sonraki en büyük sıkıntı iletişim kesikliği ve yavaşlığında yaşandı. Cep telefonlarıyla arama yapılamadı, iletişim sağlanamadı ve hatlar kilitlendi. İletişimde aksamalar oldu kısacası kimse kimseye kişiye ulaşamadı.

Peki Deprem sonrasında telefon şebekelerimize ne oldu? işte cevabı…

Türkiye’de şuanda mobil iletişim teknolojisi 3 farklı teknoloji üzerine kurulu  bunlar sırasıyla 2G, 3G ve 4.5G olmak üzere ayırabiliriz. 2G ve 3G teknolojilerinin amacı çoğunlukla sesli iletişimi aktarmak, 4.5G ise çoğunlukla veri aktarımı için kullanılıyor. Operatörler, sahip oldukları frekansların yarısını 2G ve 3G’ye, kalan yarısını ise 4.5G’ye ayırıyor.

Perşembe (26/09/19) günü depremden sonraki sorunun sebebi kullandığımız teknoloji ve baz istasyonlarının kapasitesi oldu. Dünya genelinde kullanılan her baz istasyonunun ve iletişim teknolojilerinin bir kapasitesi var. 2G teknolojisi kullanan bir baz istasyonu aynı anda 60 arama alabiliyor. Bu değer 3G’de ise aynı anda 120 aramaya ulaşıyor. İstanbul’daki rakamlarda ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) İl Bazında Haberleşme Sektörü 2018 Yılı Raporlarında yer alan verilerde İstanbul’da 21.9 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığının 2018 Yılı Raporuna göre Türkiye genelinde 181.972 (181 bin 972) baz istasyonu bulunduğunu ve bunların 46.046 (46 bin 46) İstanbul’da hizmet verdiğinin söylüyor.

Basit bir matematik ile baz istasyonlarının aynı anda sesli görüşme kapasitesinin ortalamasını alacak olursak 2G ve 3G baz istasyonları üzerinden 80 kişi aynı anda görüşme yapabiliyor. Bu rakamı baz istasyonuna çarpıyoruz. Sonuç 1.840.00 (1 milyon 840 bin) kişi aynı anda sesli iletişimi kullanabiliyor. Bu rakamlar sonucunda ise neredeyse her 10 kişiden 1 kişi sesli görüşme yapabiliyor. Deprem günü ise aynı anda çok fazla sesli iletişim çabasına giren kullanıcılar bir birine ulaşamadı.

Çözümü 5G’ye geçmek olabilir mi?

Bu sorunun çözümü 5G teknolojisine geçmek olabilir mi? Düşününce ilk aklımıza gelen yeni baz istasyonların kurulması ve bunun üzerine yatırım gerçekleştirmek. Ancak bu o kadar kolay değil milyarlarca dolarlık bir yatırım anlamında gelir. Diğer seçenek ise 5G teknolojisini kullanmak olabilir 5G’nin amacı yüksek hızda internet demek sesli görüşme teknolojisini internete taşıyacak. Bu sayede aynı anda tek bir baz istasyonundan bile milyonlarca trafik alınabilecek.

İlginizi çekebilir

> Wi-Fi 7 için çalışmalara başlandı

> Türk Telekom’dan beklenen açıklama geldi

> Acil toplanma alanları nasıl sorgulanır?

> Türk Telekom’dan ”özür” hediyesi

“Deprem sonrasında telefon şebekelerimize ne oldu?” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir