Başarı Hikayeleri 27: Colonel Sanders (KFC)

Başarı Hikayeleri 27: Colonel Sanders (KFC)

Başarı Hikayeleri 27: Colonel Sanders (KFC)

ABONE OL 

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan KFC kısaltmasıyla bildiğimiz Kentucky Fried Chicken‘in kurucusu olan ve logoda yer alan keçi sakallı ve gözlüklü adam Colonel Sanders, başarı hikayeleri serimizin yeni yazısında sizlere bahsedeceğimiz kişi oldu. Sanders’ın başarısının altında yatan sır ise 5 yaşında aşçılık öğrenmesi ve KFC’den önce intiharın eşiğinden dönmesi oldu. İşte intihar teşebbüsünden dünyanın en büyük restoran zincirine uzanan başarı öyküsü:

Colonel Sanders’ın Çocukluğu

1890 yılında Indiana’da dünyaya gelen Sanders, 5 yaşında babasını kaybetti ve annesinin çalışmak zorunda kalması nedeniyle bu yaşta kardeşlerine bakma görevi ona verildi. Bu dönemde kardeşlerinin karnını doyurmak için yemek pişirmeyi öğrenen Sanders’ın başarı öyküsünün temeli bu dönemde gelişen aşçılık yeteneğiyle atılıyor.

10 yaşında iş hayatına atılan Sanders, 16 yaşında okul hayatını bitirdi ve henüz 17 yaşına geldiğinde dört farklı işten ayrılarak hayatın zorluklarıyla fazlasıyla erken tanışmış oldu.

Annesi evlenme kararı aldıktan sonra üvey babasıyla anlaşamayan Sanders, evden kaçtı ve kimliğindeki doğum tarihini değiştirip Amerikan ordusuna katıldı. Ancak kısa bir süre sonra terhis edildi.

Gençlik Dönemi

Sanders 18 yaşına geldiğinde Josephine King’le evlendi ve 22 yaşına kadar aileye trenlerde kondüktörlük yaparak baktı ancak kovulduktan sonra karısı, çocukları alarak Sanders’ı terk etti. Doğan üç çocuğundan biri uzun süre yaşayamadı ve oğlunun ölümü nedeniyle zor ve intihar düşüncesiyle devam eden süreç başlamış oldu.

Pek çok işe giren ancak hiçbir işte başarılı olamayan ve sıkıntılı dönemler yaşayan Sanders, intihar etme planları yapmaya başlamıştı.

Tam bu sırada aklına 5 yaşından itibaren kardeşlerine bakarken geliştirdiği aşçılık yeteneği geldi ve belki de kendine son bir şans vererek bir benzin istasyonunda küçük bir dükkan açtı.

KFC Dönemi

Sanders, Kentucky eyaletinin Corbin şehrinde bir benzin istasyonunda küçük bir restoran açtı ve kendi özel sosuyla kızarttığı tavukları satmaya başladı. Sanders’ın özel sosu ve menüleri kısa sürede beğenildi ve kazanmaya başladıktan sonra benzin istasyonunun karşısına bir motel açarak daha popüler bir duruma geldi ve ünü tüm eyalete yayıldı. Sanders’a Kentucky valisi “Albay” lakabını taktı.

Bu küçük başarı hikayesi çok uzun sürmedi ve motelin yanından geçen yol, yeni bir otoban yapılmasının ardından eski yoğunluğunu kaybetti ve dükkan kapanmak zorunda kaldı.

Sanders’ın müşteri kayıplarının ardından biriken borçlarını kapatmak için her şeyini satmasının ardından 66 yaşında yine parasız kaldı ve emekli maaşıyla geçinmeye başladı.

Pes Etmedi Ve Yeniden Başardı

Özel soslu tavuklarını satmak için bir bayi arayışına giren Sanders, bir şubeyi ikna ederek tavuk satışına başladı, siparişlerin artması ve tavuklarının popülerliğinin artmasının ardından Sanders, yeni bir sistem geliştirerek kendi oluşturduğu KFC markasını franchise olarak vermeye başladı.

Büyük bir popülerliğe ulaşan ve hem ülke hem de kıta sınırlarını aşan KFC’ye John Brown Jr. tarafından bir teklif geldi ve Sanders, şirketin resmi yüzü olarak kalması şartıyla 2 milyon dolara KFC’yi sattı. Sanders’a ayrıca her yıl şirketin resmi yüzü olduğu için 250.000 dolar ödeme yapılmaya başlandı.

90 yaşında hayata veda eden Albay, yaşadığı tüm sıkıntıların ardından yüzlerce ülkede binlerde noktada hizmet veren dünyanın en önemli fast food markalarından birinin mimarı oldu. Vazgeçmedi, her düşüşünde ayağa kalkmaya çalıştı ve çok geç olsa da başarıya ulaştı. Sizlere bir Japon atasözüyle iyi günler dilemek istiyorum.

“Yedi kere düş, sekiz kere kalk!”

Japon Atasözü
Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir