Başarı Hikayeleri 26: Eren Bali (Udemy-Carbon Health)

Başarı Hikayeleri 26: Eren Bali (Udemy-Carbon Health)

Başarı Hikayeleri 26: Eren Bali (Udemy-Carbon Health)

ABONE OL 

Başarı Hikayeleri serimizin 26. yazısında ABD’nin en parlak 25 şirketinden birini kurduğu söylenen, genç yaşında Silikon Vadisi’nin en başarılı genç yatırımcılarından biri olan Eren Bali‘nin hikayesini anlatacağız.

Eğitim Hayatı

Eren Bali, Malatya‘da doğdu ve ilk beş sınıfı tek bir okulda tek bir öğretmenle bir köy okulunda tamamladı. İnternetten eğitim sitelerinden gördüğü eğitimler sayesinde matematiğini geliştiren Bali, Malatya Fen Lisesi’ne girdi ve başarılı bir lise sürecinin ardından ODTÜ’de Bilgisayar ve Matematik bölümlerinde çift anadal yaparak başarılı bir öğrenim dönemi geçirdi.

Lise eğitimi sürecinde Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na katılıp madalya kazandığı için MIT ve Harvard gibi okullardan kabul alan Bali, köyde yaşayıp büyümesi nedeniyle ABD’nin çok uzak olduğunu düşünerek ODTÜ’ye girdiğini belirtmiştir.

Bali, üniversitedeyken ODTÜ Bilgisayar Topluluğunun sunucu üzerinden müzik dinlemesini sağlayan ‘MP3 Server‘ adında bir uygulama yazmıştı.

Oktay Çağlar ve Eren Bali

Girişimciliğe Başlangıcı ve Udemy Fikri

Ortaokuldan arkadaşı olan Oktay Çağlar ile üç boyutlu görüntü teknolojisini kullanarak henüz çalışmaları başlamamış olan binaların maketini gösteren gunlukbasin.com sitesini açtı. Aynı dönemde ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den eğitmenler, girişimciler için eğitim ve dest anlatıyordu, Bali ve Çağlar’ın ise aklına bu dersleri dijital ortama taşıma önerisi geldi, bu önerinin ardından eğitimciler, iki girişimcinin hazırladığı uygulama üzerinden uzaktan eğitimle devam etti, bu da Udemy‘nin temelleri anlamına geliyordu.

Bu uygulamanın ardından bir sene sonra Bali ve Çağlar, tüm işlerini bir kenara bırakıp bir online eğitim platformu için çalışmaya başladı ancak başta gerekli finans desteğini bulamadı ve bu noktada akıllarına Google, Apple, Yahoo, YouTube gibi internetin devlerinin kendini gösterdiği Kaliforniya’daki Silikon Vadisi‘nde girişimlerine bir yer aramaya başladı.

Silikon Vadisi

Vadide 50 yatırımcı tarafından “İnsanların sertifika alamayacağı bir eğitime para ödemeyeceği” neden olarak gösterilerek reddedildi, Bali ise insanların sertifika alırsa siteyle bağlantısını koparacağını bu yüzden sertifika olmadığını, amacın devamlılık olduğunu anlatıp durdu. Daha sonra yine bir internet devi olan Yelp‘in CEO’su Jeremy Stoppelman tarafından istediği desteği aldı ve insanları da projesine Stoppelman sayesinde inandırarak 1 milyon dolarlık önemli bir sermaye topladı ve Udemy adını verdiği online eğitim şirketi kuruldu.

Vadideki Türk: Silikon Vadisi'nin Göğsümüzü Kabartan Milyar Dolarlık  Girişimcisi Eren Bali - onedio.com

Udemy kısa bir sürede oldukça dikkat çekerek büyük bir başarı yakaladı ve ABD basınının ilgisini çekti, San Francisco’nun en önemli gazeteleri Eren Bali’nin köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan başarı hikayesini yazdılar.

Udemy’nin başarısıyla ilgili öne çıkan en güçlü yön ise kurumsal olması oldu ve Udemy for Business ile PayPal, Booking.com, Goldman Sachs gibi sektör devi firmaların şirket içi eğitimlerini Udemy aracılığıyla yapmasını sağladı.

Yoga’dan bilgisayar programcılığına, fotoğrafçılıktan internete kadar pek çok konuda sınırsız bir vizyonla binlerce eğitimci ve yine binlerce eğitimle birlikte Udemy hem ABD’de hem Avrupa’da hem de ülkemizde kendini çoktan kanıtlamış durumda.

Carbon Health

Bali, Udemy şirketinin CEO görevini devrettikten sonra Carbon Health adını verdiği, geleneksel sağlık hizmetini dijitalleştirme yolunda büyük bir adım olan girişiminin peşinden gitmeye başladı. Annesinin hastalanması ve Türkiye’de doktorlardaki yazılımların yetersiz olduğunu düşünmesi ile oluşan bu fikir, bildğimiz klasik sağlık hizmetinin dijital yoldan alınmasını sağlıyor.

Geliştirilen uygulama ile doktorlardan randevu alınıp görüşülüyor, görüşmenin ardından doktorun tanısı, ilaçlar ve laboratuvar sonuçları hastaya gönderiliyor, doktor tarafından yazılan ilaçlar kullanıcının isteğine bağlı olarak kullanıcıların evine kargo aracılığıyla 2 saat içinde teslim ediliyor.

Yapay zekanın büyük bir payı olan girişimde hasta, doktora gelmeden uygulamanın yapay zekası tarafından birçok soru soruluyor ve gelen veriler ile laboratuvar sonuçları doktora iletiliyor. 100 binin üzerinde farklı tanı arasından semptomlara göre kalan birkaç tanı doktora iletiliyor ve hem doktorun hem de hastanın işi kolaylaşıyor.

Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir