Yerli maske filtresi projesinde önemli adım

Yerli maske filtresi projesi başarıya ulaştı

Yerli maske filtresi projesinde önemli adım

ABONE OL 

Yerli maske filtresini yerli üretimi çalışmalarında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Ensrirüsü ile İTÜ Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin eş zamanlı sürdürdüğü 2 Ar-Ge projesi başarıyla tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından maske ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmaların hızlanması için TÜBİTAK ve İTÜ Ar-Ge ekiplerine direktif verildi. Bu kapsamda yüksek koruyuculuk sağlayan profesyonel yerli maske filtresi çalışmasını öncelikli hedef olarak belirledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuya dair şu açıklamaları yaptı: “Koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık ekipmanlarının temini ve arz sürekliğinin sağlanması en temel hedefimiz oldu. Bu doğrultuda dezenfektan, kolonya, maske ve yerli solunum cihazı gibi temel malzemelerin piyasa talebini karşılaması için derhal aksiyon aldık. N95 ve N99 olarak adlandırılan yüksek koruyucu maskelerin filtrelerinin yerli üretimi için TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünü görevlendirdik.

Bu filtreleri daha önce Almanya ve Fransa’dan ithal ediyorduk. Kilogram fiyatı 14 eurodan 50 euroya kadar yükseldi. Ancak salgının iyice yayılmasıyla birlikte her iki ülke de bu filtrelerin yurt dışına satışını yasakladı. TÜBİTAK’taki ekibimiz, 1 ay gibi kısa sürede nanofiber esaslı filtreleri üretti. Test süreçleri başarıyla yürütülüyor. Bir diğer çalışma da İstanbul Teknik Üniversitesi MEM-TEK bünyesinde devam ediyor. 10 sene önce devlet desteğiyle kurulan bu Merkezde geliştirilen teknolojilerin neredeyse tamamı Bakanlığımız tarafından finanse ediliyor. Buradaki araştırma ekibinin geliştirdiği N95 filtreleri testleri geçmiş durumda.”

Yerli maske için seri üretim yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, testlerin tamamlanmasının ardından seri üretime geçileceğini belirtti. Filtreleri kullanacak olan maske üreticileri, teknoloji transferi ve altyapının kurulması için danışmanlık verileceğini belirten Bakan Varank, yatırım sürecinde firmaların KOSGEB ve kalkınma ajanslarının desteğinden de yararlanabileceğini belirtti.

“Üretim hatlarının faaliyete geçmesiyle birlikte bu alandaki dışa bağımlılık tamamen ortadan kalkmış olacak. En az dört firmanın seri üretim kabiliyeti kazanmasını bekliyoruz. Yıllardır Ar-Ge’ye, teknolojiye ve bilime yaptığımız yatırımlar, kısa sürede kazandığımız bu başarıda temel rolü oynadı.

Hızlı bir koordinasyonla, tüm tarafları bir araya getirdik, sonuç odaklı hareket ettik ve araştırmacılarımızın özverisi sayesinde de istediğimize ulaştık. Milli Teknoloji Hamlesini, sağlık alanında da hızla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızın gücüne güç katmak için var gücümüzle çalışıyor, ürün tedariki konusunda kapasitemizi daha da ileriye taşıyoruz.”

Günlük hedef 150 bin

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Usta tarafından yerli maske alanında ülkenin ihtiyacının karşılanabilmesi için maske üretici firmaların günlük en az 150 bin maske üretmesi gerektiği önemle vurgulandı. Ayrıca Usta, Bakanlığın talebi üzerine N95 ve N99 tipi maske filtrelerine yönelik çalışmaların tamamlandığını belirtti.

“N95 ve N99 sınıfı maske filtrelerinin üretiminde kullandığımız elektrospin nanofiber teknolojisiyle, muadillerine göre daha ince ve hafif bir malzemeyle yüksek sızdırmazlık ve düşük solunum direncine sahip maske filtrelerini laboratuvar ölçeğinde üretmeyi başardık. Bu maskeler, pazardaki mevcut ticari ürünlere kıyasla sağladığı yüksek koruyuculuk ve kullanım rahatlığı açısından önemli avantajlar sunuyor.”

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Girişimcilik hakkındaki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir