Savunma Sanayii Başkanlığı, 2021 yılı içerisinde imzalanan Ar-Ge projeleri için bir imza töreni gerçekleştirdi, imzası atılan 13 projeden biri olan “6G Araştırma, Geliştirme ve Çalıştırma Projesi” dikkat çekti.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 13 proje imzalanan törende Türkiye’nin teknolojik ilerlemesindeki önemli etkilerden bahsederken “Bu paneller ile TSK’nın mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan alanlarda veya geleceğe yönelik yeni teknoloji alanlarında yurtdışı bağımlılığın giderilmesi hedefiyle proje başlangıç kararları alıyoruz.” dedi.
Türkiye’den 6G Adımı
Açıklanan 13 projeden biri olan 6G Teknolojileri Geliştirme Projesi için “Bu proje ile yapılacak Ar-Ge çalışmaları sayesinde bir sonraki önemli teknoloji olarak hayatımızda yer edinmesi beklenen 6G alanında ülkemizin standartlara girdi yapan ve patent geliştiren bir konuma kavuşması amaçlanmaktadır” açıklaması yapıldı.
Bugün yapılan imza töreninde açıklanan 13 projenin tamamı ise şöyle;
- Sürü Sistemleri için Tasarsız Ağ Geliştirilmesi (SAHRA) Projesi
- Sürü-Sürü Hava Angajmanları İçin Yapay Zekâ Teknolojileri Geliştirilmesi (SUMRU) Projesi
- 6G Araştırma Geliştirme Çalışmaları (6G AR-GE) Projesi
- Sürü Sistemleri için Dağıtık Karar Verme Altyapısı Geliştirilme (AHENK) Projesi
- Siber Savunma Simülasyon Platformu (SİBERSİM) Projesi
- Şifre Atakları için Dağıtık ve Yüksek Performanslı Hesaplama Sistemi Geliştirilmesi (ANAHTAR) Projesi
- Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi (SİNERJİ) Projesi
- Sınır Güvenliği İhlallerinin Yapay Zeka Tabanlı İHA’lar İle Tespiti (AHLAT) Projesi
- Reçine Ön Emdirilmiş Elyaf Geliştirilmesi (DEMET) Projesi
- Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme Proseslerinin Geliştirilmesi (YÖNTEM) Projesi
- Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı FAZ-2 (KÜLÇE) Projesi
- Lazer Detonatör Geliştirilmesi (LADES) Projesi
- Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Teknolojisi Geliştirme (DEKON) Projesi
5G ile 6G Arasındaki Fark Nedir?
4G hızlarından megabit terimleriyle bahsedilirken, 5G gigabit bariyerini zorlarken, 6G teorik olarak terabit hızları sunacak. Çoğu kullanıcı 100 Gb/sn’yi aşacak, ancak bu yine de dönüşümsel bir bit hızıdır.
Kapsama açısından, 6G her yerde bulunabilir. 6G uydu teknolojisi ve elektromanyetik sinyalleri yansıtabilen akıllı yüzeyler, dünyanın geleneksel mobil ağlarla ulaşmanın çok zor veya çok pahalı olduğu bölgelerine düşük gecikmeli, çoklu gigabit bağlantı sağlar.
5G, optimizasyon, dinamik kaynak tahsisi ve veri işleme için zaten yapay zekadan yararlanırken, bir milisaniyeden daha az aşırı düşük gecikme süresi ve dağıtılmış mimari, 6G’nin her yerde bulunan, entegre zeka sunabileceği anlamına geliyor. Nitekim Japon operatör NTT DoCoMo, 6G’nin insan beynine benzer yapay zekaya izin vereceğine inanıyor.
6G ayrıca selefinden daha verimli olacak ve daha az güç tüketecek. Veri üretiminde beklenen büyüme nedeniyle enerji verimliliği, daha sürdürülebilir bir mobil endüstri için kritiktir.
Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.
Teknoloji kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.
Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.
Daha fazla haber için Twitter, Instagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.