Sosyal medya düzenlemesinin detayları ortaya çıktı

Sosyal medya düzenlemesinin detayları ortaya çıktı

Sosyal medya düzenlemesinin detayları ortaya çıktı

ABONE OL 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süredir üstünde durduğu ve muhalefet tarafından oldukça eleştirilen sosyal medya düzenlemesinin detayları ortaya çıktı. Gündemdeki yasa tasarısı, para cezası ve yasal temsilci gibi konular içeriyor.

Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde sosyal medya ve dizi-film platformları için oldukça sert bir çıkış yapmış ve kontrol altına almak istediğinden hatta kapatmak istediğinden bahsetmişti. Yasal bir düzenlemenin görüşüldüğünü belirten Erdoğan, yeni düzenlemenin yasama dönemi sona ermeden yürürlüğe geçmesini istediğini belirtmişti.

Dün tüm sosyal medyanın konuştuğu bu durum muhalefet tarafından Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce gibi siyasetçilerin attığı tweetlerle iyice kızışmıştı.

İşte o tweetler

Ortalığı iyice kızıştıran düzenlemenin detayları ise sonunda ortaya çıktı.

Sosyal medya düzenlemesinin detayları

  • Sosyal medya denetimini artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK’ya geniş yetkiler tanınacak.
  • BTK, kamu yararını gerekçe göstererek Netflix, WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları “şebekeler üstü hizmet” uygulamalarını engelleyebilecek.
  • BTK, isterse jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.
  • Tüm sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek. 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de bant genişliği %50 daraltılacak. Eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye’de tamamen kapatılacak.
  • Kullanıcı bilgilerinin Türkiye’de tutulması zorunlu olacak.
  • Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek, içeriğe erişim engellenecek.
  • Sosyal medya kullanıcıları da içerik kaldırma talebinde bulunabilecek. Kullanıcı talebini reddeden platformlara para cezası uygulanacak. 

Hükümet ayrıca Facebook, Twitter, Instagram ve Netflix gibi platformlara temsilci zorunluluğu getirmek istiyor. Yani platformların Türkiye’de muhatap olmak için bir temsilci grubu yerleştirilmesi isteniyor. Türkiye’de zaten birçok platformun temsilcisinin bulunduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Almanya’da da yürürlükte olan sosyal medya düzenlemesine göre zararlı içeriklerin 24 saate kadar kaldırılmaması durumunda 50 milyon euroya kadar para cezası kesilmesi durumu söz konusu ve Türkiye Hükümeti de aynı şekilde para cezaları uygulamak istiyor.

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Yaşam kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir