Başarı Hikayeleri 36: Pavel Durov (Telegram)

Başarı Hikayeleri 36: Pavel Durov (Telegram)

Başarı Hikayeleri 36: Pavel Durov (Telegram)

ABONE OL 

Başarı hikayeleri serimizin yeni yazısında hükümetin istediğini vermediği için evi Rus askerler tarafından basılan ancak şimdilerde Rusya’nın en çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma platformlarının kurucusu olan Pavel Durov‘dan bahsedeceğiz.

Pavel Durov

10 Ekim 1984 tarihinde St. Petersburg’da dünyaya gelen Durov, babasının işi nedeniyle bir süre İtalya’da yaşayıp ilkokula bu ülkede başladı. Rusya’ya döndükten sonra lise eğitimi için Academis Gymnasium’a girdi ve başarılı bir öğrenci olarak anıldı.

Lise eğitiminin ardından St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde Filoloji okuyan Durov, başarıları nedeniyle devletten birçok burs kazandı ve başarılarla dolu kariyeri burada başladı.

11 yaşında kendi imkanlarıyla yazılım ve program geliştirmeyi öğrenen Durov, okulunun girişindeki ‘Hoşgeldiniz’ tabelasını hackleyerek yazılımdaki yeteneğini göstermeye genç yaşta başladı. Durov, Facebook yaygınlaştıktan sonra kardeşi ile birlikte VKontakte adını verdiği Rus sosyal medya platformunu kurdu.

VKontakte

Doğum gününde Rusya’nın Facebook’u olarak kurduğu Vkontakte‘yi yayınlayan Durov, platformu kurduğunda henüz 22 yaşındaydı ve ofisi St. Petersburg’un ikonik Singer House binasının 5. ve 6. katındaydı.

Sadece 3 ay sonra VK, Rus internet dünyasında geleceği en parlak 50 site arasında gösterilmeye başlandı ve hâlâ kullanılmaya devam ediyor. Zamanla çeşitli para kazanma yöntemleri de yayınlayan Durov, 2009 yılında aldığı oyun ve mobil uygulama reklamlarıyla başarısının yanında artık para da kazanmaya başlamıştı. Bu dönemde Durov, VK’yı ilk yatırımcılarına sattı (kim olduğu bilinmese de en büyük teori mail.ru’nun aldığı yönünde) ve VK’da çalışan yazılımcılarıyla New York’a yerleşti.

Telegram

VK hisselerini satan ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen Pavel Durov, yeni bir girişim üzerine çalışmaya başladı. O dönemde popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a dikkat eden Durov, ABD’deki tanıdıklarıyla da yaptığı istişareler sonucunda Telegram‘ı kurdu ve 1 milyon dolar para harcamak zorunda kaldı.

Veri şifreleme yöntemi kullanılan özgün bir teknolojiye sahip olan Telegram, mesajların güvenirliği konusunda oldukça iddialıydı. Ardından Rus hükümeti mesajların şifrelerini isteyerek mesajlara erişmeye çalıştı ancak Telegram’ın çalışma prensibi zaten güvenir bir mesajlaşma platformu olmasıydı, bu nedenle Durov bu isteği reddetti. Ardından Rus Devleti Telegram’ı defalarca engellemeye çalıştı. Durov, Rus Devleti’nde gerekli kişilere açıklamalar yaparak Telegram’ın çalışma prensibinden bahsetti ancak Rusya, Telegram’a yönelik sert bir tutum gösteriyordu.

Durov, bu dönemde evinin etrafında geceleri askerlerin dolaştığını, tehdit edildiğini belirtiyordu.

Rusya vs Pavel Durov

Telegram ekibi ve Durov mesaj şifrelerini Rus Devlet’ine vermeyi reddettikten sonra Rusya’da Durov ve Telegram’a karşı karalama kampanyası başladı.

Telegram’ın teröristlerin kullandığı ve uyuşturucu satışı yapılan bir platform olduğu reklamları ülkede yayıldı. 2018 Nisan’da yeniden Rusya tarafından engellenen Telegram’a erişim için Rus vatandaşlar VPN kullanıyordu, Durov da bunu tavsiye etmişti. Rusya’nın bu tutumu Telegram’ın popülerliğini ve güvenirliğini de oldukça arttırdı ve zamanla Telegram, şimdiki halini almaya başladı.

Kripto Para

Durov, 2018 yılında şimdilerde adet fiyatı 0,02 dolar olan TON Token adında bir kripto para projesi başlattığını açıklamıştı. İlk halka arzda 1 milyar dolar, ikinci halka arz döneminde ise 2 milyar dolarlık kazanç elde eden Durov, Telegram platformunu da kripto paralarla ilgili yararlı bir platform haline getirmeyi başardı.

Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir