Başarı Hikayeleri 33: Ahmet Ertegün (Atlantic Records)

Başarı Hikayeleri 33: Ahmet Ertegün (Atlantic Records)

Başarı Hikayeleri 33: Ahmet Ertegün (Atlantic Records)

ABONE OL 

Çok sevilen başarı hikayeleri serimizin yeni yazısında Atlantic Records şirketi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok ödül kazanan ve birçok önemli müzisyenin prodüktörlüğünü yapan Ahmet Ertegün‘ün hayatından ve başarılarından bahsedeceğiz.

Ahmet Ertegün

31 Temmuz 1923 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Ertegün’ün dedesi dergahların başında duran önemli bir şeyh olan İbrahim Edhem Efendi‘dir, babası Münir Ertegün ise Milli Mücadele döneminde önemli görevler ve hizmetlerde bulunmuş, Cumhuriyetin ilanından sonra Milletler Cemiyeti‘nde temsilcilik yapmış ardından büyükelçi olarak önce Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ardından Amerika Birleşik Devletlerinde görev yapmış önemli bir devlet adamıdır.

Babasının görevi nedeniyle İsviçre, Fransa ve İngiltere’de okullarda okuyan Ertegün, 1935 yılında babasının Washington Büyükelçisi olarak atanmasının ardından ABD’ye yerleşerek hayatına burada devam etmeye başlamış.

Başarı Hikayeleri 33: Ahmet Ertegün (Atlantic Records)
Ahmet Ertegün ve abisi Nasuhi Ertegün

Müzik İle Tanışma

14 yaşındayken annesi Ertegün’e Cootie Williams‘ın enstrümental bir albümü olan West and Blues albümünü hediye etmişti ve albümün yanında ses de kaydedilebilen bir plakçalar bulunuyordu.

Bir yandan abisi Nasuhi Ertegün‘le birlikte sevdikleri müzikleri dinlerken bir yandan da kendi yazdığı sözleri plakçalarda kaydeden Ertegün kendisi için “16 yaşındayken bir pop müzik uzmanı sayılabilecek kadar bilgim, 18 yaşındayken de 50 bin plağım vardı” diyor. O yıllarda abisiyle birlikte bazı önemli sanatçılarla arkadaşlık kuran Ertegün, 1945 yılında babasının vefatıyla ailesi Türkiye’ye dönerken abisi ve kendisi Amerika’da kaldı ve üniversite eğitimini St. John’s Üniversitesi’nde Felsefe bölümü okuyarak tamamladı.

Başarı Hikayeleri 33: Ahmet Ertegün (Atlantic Records)

Atlantic Records

1947 yılında Herb Abramson‘la ortak bir şekilde aile dostları olan Dr. Vahdi Sabit‘ten 10 bin dolar borç alarak Atlantic Records‘u kurdu ve müzik dünyasına profesyonel anlamda ilk adımı atmış oldu. Yukarıda da belirttiğim gibi abisiyle birlikte arkadaşlık kurduğu bazı önemli müzisyenlerle bu noktada sözleşme imzaladı ve aynı yıl, Harlemaies‘in The Rose of the Rio Grande albümünü kaydetti. 1949 yılında ise Stick Mcghee için kaydettikleri Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee albümü kaydedildi, bu albüm 1 milyondan fazla satış yaparak şirketin ilk hitini gerçekleştirmiş oldu.

“Atlantic Records’u kurmamızın sebebi, müziklerini beğendiğimiz birkaç şarkıcı ile kontrat imzalamak ve satın almak isteyeceğimiz albümlerini çıkartmaktı. Açıkçası asla çok eğlenceli bir şeyler yaparak para kazanabileceğimi düşünmedim. Yanılmış olduğum için çok mutluyum.”

Atlantic Records birçok ünlü ismin ünlerine kavuşması için aracılık yaparken şimdilerde Bruno Mars, Dj Tiesto, Skrillex, Sia, Coldplay, Cardi B gibi birçok ünlü ismin prodüktörlüğünü yapmaya devam ediyor.

Ahmet Ertegün ise 29 Ekim 2006 tarihinde New York’ta bir The Rolling Stones konserinde ayağının kayması sonucunda düşüp başını vurdu, ardından hastaneye kaldırılan Ertegün, yoğun bakıma alındı ve bir süre komada kaldıktan sonra 14 Aralık 2006 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Üsküdar Özbekler Tekkesi’ne defnedildi.

Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir