Başarı Hikayeleri 32: Demet Mutlu (Trendyol)

Başarı Hikayeleri 32: Demet Mutlu (Trendyol)

Başarı Hikayeleri 32: Demet Mutlu (Trendyol)

ABONE OL 

Başarı hikayelerimizin yeni yazısında Demet Mutlu’yu ve Trendyol şirketini nasıl kurduğunu anlatacağız.

Demet Mutlu

22 Ağustos 1971 tarihinde New York’ta doğan Mutlu, başarılı bir okul hayatı geçirmiş, birçok ünlü markanın pazarlama, insan kaynakları, muhasebe gibi alanlarında görev yapmıştır. New York Üniversitesi Ekonomi bölümünü birincilikle tamamlayan Mutlu, bir süre İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye’de çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra master eğitimi için Harvard Üniversitesi’ne başlamıştır.

Başarı Hikayeleri 32: Demet Mutlu (Trendyol)

O dönemde Türkiye’ye bir ziyarette bulunan Mutlu, ülkenin e-ticaret alanında bir boşlukta olduğunu fark ettikten sonra master eğitimin ikinci yılında okulu bırakarak 300 bin dolar sermayeyle birlikte Trendyol platformunu kuruyor. “İstanbul’daki modacılar sadece müşterilerin onlara fiziki olarak gelmeleri ile hizmet verebiliyordu. Ama biz bu kıyafetleri Türkiye’nin her yerine götürmek amacıyla bu işe başladık.” ifadelerini kullanan Mutlu’ya bazı kaynaklara göre ailesi “boşuna mı okudun” düşüncesiyle bu girişimde karşı çıkmışlardır.

2010 yılında kurulan Trendyol, 2011 yılında Tiger Global ve Kleiner Perkins’ten, 2014 yılında ise EBRD’den yatırım aldı. Hızla büyüyen platform dünyanın en büyük e-ticaret gruplarından biri olan Alibaba Group tarafından ortaklık teklifi aldı ve 728 milyon dolarlık yatırımla birlikte bu ortaklık resmiyet kazandı.

Demet Mutlu, tüm bu başarılarının karşılığını Fortune Dergisi tarafından verilen “Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi” ödülüyle alırken, 2019 yılında Ekonomist Dergisi tarafından “Yılın Kadın Girişimcisi” seçilmiştir.

Başarı Hikayeleri 32: Demet Mutlu (Trendyol)

Trendyol

Platform 2010’lu yıllarda yalnızca giyim markalarının ürünlerini satarken zamanla cep telefonu, televizyon, bilgisayar, mücevher, kozmetik, ev dekorasyon, kitap gibi birçok alanda hizmet vermeye başlamıştır. Şimdilerde platformda aradığımız neredeyse her kategoride ürünü bulmamız mümkün.

Kurulduktan altı ay sonra ABD’li yatırım şirketi Tiger Global’den destek alan girişim, Google, Amazon, Twitter gibi teknoloji devlerine yaptığı yatırımlarla tanınan Kleiner Perkins’ten ve Avrupa Kalkınma Bankası’ndan da yatırım almıştır.

Trendyol, Alibaba Group bünyesine katıldıktan sonra Avrupa’ya da açılarak çok büyük bir marka olurken, kendi bünyesinde birçok marka kurmuştur (Trendyol Man, Milla vb.) ve bu günlerde 3000’in üzerinde kategoride hizmet vermektedir.

Platform ayrıca TrendyolExpress adıyla kendi teslimat sistemini de kurarak daha hızlı kargo teslimi yaparak müşterilerine büyük bir kolaylık sağlamıştır. Şimdilerde yemek ve market hizmetleriyle de aylık ortalama olarak 100 milyona yakın ürün satışı gerçekleştirmektedir.

Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir