Başarı Hikayeleri 19 – Reed Hastings (Netflix)

Başarı Hikayeleri 19 - Reed Hastings (Netflix)

Başarı Hikayeleri 19 – Reed Hastings (Netflix)

ABONE OL 

Son dönemlerin en popüler platformlarından biri olan Netflix‘in kurucusu Reed Hastings‘in başarı hikayesiyle karşınızdayız.

Öncelikle Netflix’in isminin nereden geldiğine bakalım. İngilizce’de internet anlamına gelen “net” ve ABD günlük konuşma dilinde filmler anlamında gelen “flicks” kelimeleri birleştirilip üzerinde oynanarak Netflix adını aldı.

Reed Hastings

1960 yılında ABD’nin Boston şehrinde dünyaya gelen, avukat bir babanın oğlu olan Hastings, matematik eğitimi aldı ve bir süre deniz kuvvetlerinde astsubaylık yaptı. 1983 yılında mezuniyetinden sonra ABD hükümeti tarafından Peace Corps programı ile gönüllü olarak Esvatini (Eski adıyla Svaziland) ülkesine giderek 2 yıl boyunca matematik öğretmenliği yaptı.

Afrika’da geçirdiği dönem girişimcilik ve risk alma becerilerini de geliştirdiğini belirten Hastings, 1988 yılında Stanford Üniversitesi’ne girerek bilgisayar mühendisliği bölümünden yüksek lisans eğitimi aldı.

İş hayatına Adaptive Technology şirketinde yazılım mühendisi olarak başlayan Hastings, kısa bir sürede kendisini göstererek şirket CEO’su ile yakın bir çalışma ortamı kurdu ve ondan odaklanmanın önemini öğrendi. Bir girişimcilik sevdasıyla 1991 yılında şirketten ayrılan Hastings, 2 arkadaşıyla beraber Pure Software isimli bir yazılım şirketi kurdu. Bilgisayar problemlerini çözen yazılımlar geliştirerek hızlı bir yükseliş yakaladı.

Şirketi 1995 yılında halka açtı, 1996 yılında Atria ile ortaklığa başladı ve 1997 yılında satıldı.

Daha sonra 1997 yılında kazandığı parayla ve Marc Randolph ile beraber Netflix’i kurdu.

Netflix

Netflix başta film dvd’leri kiralıyordu ve ABD genelinde müşterilerine kargo ile gönderiyordu. Kiralama süreci 7 gündü ancak 2 sene sonra aylık ücret karşılığında sınırsız dvd kiralama modeline dönüldü.

Şirket ABD merkezli olarak bir büyüme kat ediyordu ve Hastings’in liderlik vasıfları şirketin başarısının büyük etkeni oluyordu. Şirketin sunduğu maaş ve haklar yetenekli insanları Netflix’te çalışmaya itiyordu. Şirket içinde sürekli olarak değişim yapılıyor, düşük performanslı çalışanlarla yollar ayrılırken yetenekli kişiler alınıyordu.

2007 yılında 1 milyar dvd kargolayan bir şirket oldu. 2007 yılında online mecraya giriş yaptı, 2010 yılında 16 milyon üyeye ulaştı ve 2015 yılında 70 milyon üyeye sahip bir platform oldu.

Netflix ilk orijinal dizisi olan House of Cards’ı 2013 yılında yayınladı. Netflix büyürken yapım şirketlerinden dizi ve film satın alıyordu ancak bu hamle ile şirket kendi yapımlarını da oluşturarak piyasadaki iddiasını kanıtladı.

House of Cards dizisi sayısız ödül alırken şirket de hisse senetleri açısında 3 kat değer kazandı.

Şirket başarısını çalışanların mutluluğuyla eşit orantılı olduğunu göstermek adına için sınırsız anne babalık izni ve sınırsız tatil imkanları sunuyordu. Bu strateji de Reed Hastings’in bir ürünüydü.

Hasting kişilik olarak ise Netflix’in genel binasında bir odası bulunmayan, çalışanlarla sık sık sohbet ederek masalarını gezen, şirket binasının çatı katında bulunan kafede oturan bir kişi olarak tanınıyor.

Ayrıca Hastings, ölmeden önce servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını açıklayacak kadar da eli açık bir insan.

Başarı hikayeleri serimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

“Başarı Hikayeleri 19 – Reed Hastings (Netflix)” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir