Kullandığımız uygulamalar ne ile yazılıyor?

Kullandığımız uygulamalar ne ile yazılıyor?

ABONE OL 

Kullandığımız uygulamalar ne ile yazılıyor? Bu yazımızda Facebook ve Instagram’ı inceleyeceğiz.

Facebook

Facebook’un başlangıçtaki nihai amacı ya da hedefi insanların eski okul arkadaşlarıyla bağlantıya geçmesini iletişim kurmasını sağlamaktı. Facebook kullanıcıları arkadaşlarıyla iletişim kurmak için not, durum güncellemesi, fotoğraf, video vb. öğeleri kullandılar. Bu da “sosyal paylaşım sitesi” kavramını doğurdu. Bu gelişmelerin ışığında Facebook’un üye sayısı kısa sürede 5.5 milyonu aşmıştı.

PHP

PHP Web Tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Eskiden Personal Home Page (PHP) yani ‘Kişisel Anasayfa’ iken şimdilerde PHP: Hypertext Preprocessor olarak kullanıma devam edilmektedir. PHP, dinamik, kendi kendine yönetilebilir web siteleri yapılmasını sağlar. İlk olarak 1995’te aslen Danimarkalı ancak Kanada’da yaşayan bir yazılımcı Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP’nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir.

Hack

Facebook tarafından geliştirilen Hack, yine bir Facebook teknolojisi olan ve PHP kodlarını native kodlara dönüştüren HipHop Virtual Machine (HHVM) üzerinde çalışıyor. Bu da Facebook’un tamamen kendi sistemine döndüğü anlamına geliyor.

GraphQl

GraphQL bir RPC mekanizmasıdır. Veriye ihtiyacı olan istemciler, ihtiyacı olan veriyi belirli bir şema doğrultusunda tarif ederek isterler. Merkezde önceden tanımlanmış keşfedilebilir, geçerlenebilir veri modeli vardır.

React

React’ın resmi sitesindeki tanımı, “İnteraktif UI tasarımlarını acısız bir şekilde yapmanızı sağlar.” şeklindedir. Peki şimdi gelin React’ın amacını, işleyişini ve tanımını bir de biz ele alalım.

React; Facebook tarafından üretilmiş, kullanıcı ara yüzleri oluşturmak için kullanılan bir javascript kütüphanesidir. React bir framework değil, belirttiğim gibi bir kütüphanedir. Bunun nedeni, React sadece view (görünüm/sayfa) katmanına odaklanır. Bunun dışında herhangi bir mimari katman ile bir ilgisi yoktur. React’in tek görevi; ara yüzdeki bütün işlemleri en mantıklı, en kolay, en maliyetsiz, en performanslı yolla yapıyor olmaktır. React’ı biraz daha teknik açıdan tanımlarsak; React, component (element) bazlı, Virtual DOM (Sanal DOM) mimarisini kullanan bir frontend kütüphanesidir.

React JS

Öncelikle bir framework değildir. Sadece uygulamanızın ön yüz kısmını ilgilendiren bir View, UI Kütüphanesidir. React ‘ ın bize sunduğu şey bir kod taslağı ve bu taslağını kullanarak parça parça componentler oluşturup, lego oynar gibi uygulamamızı tasarlamak. Ve bu tasarının sonunda bize output olarak verdiği şey, sadece HTML kodu.

Instagram

Kullanıcılarına fotoğraf ve video paylaşımı imkanı sağlayan, mobil, masaüstü ve internet bazlı bir fotoğraf paylaşma uygulaması ve servisidir.

JavaScript

JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan bir betik dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Python

Diğer programlama dilleri gibi tahmin edebileceğiniz gibi Python (C, C++, Perl, Ruby ve benzeri gibi) bir programlama dilidir. Tıpkı öteki yazılım dilleri gibi, önünüzde duran kara kutuya yani bilgisayara hükmetmenizi yani yönetmenizi sağlar.

Python dilinin öne çıkaran unsurlardan biri ise bilimsel yöntemlerde kullanılması ve çok hızlı işlem yapmasıdır. Bir başka yönden incelediğimizde Python ile Arduino, Raspi ve benzeri programlanabilir elektronik kartlar ile harika işler çıkardığını biliyoruz.

 

Java

Java ilk olarak Sun Microsystems tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili ve bilgi işlem platformudur. Java neredeyse her türdeki ağ uygulamalarının temelini oluşturarak gömülü ve mobil uygulamalar, oyunlar, Web tabanlı içerik ve kurumsal yazılım geliştirme ve dağıtımı için küresel standarttır. Dünya genelinde 9 milyonu aşan geliştiriciyle Java, heyecan verici uygulamaları ve hizmetleri verimli bir şekilde geliştirmenize ve dağıtmanıza olanak tanıyor.

 

Kullandığımız uygulamalar ne ile yazılıyor? sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Tabii ki bu kadar az yazılım dili kullanılmıyor.

 

Daha fazla haber için TwitterInstagramTelegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir

Voice projesinin yeni CEO’su belli oldu

Binance’den Avustralya’ya 1 milyon dolarlık bağış

Bitcoin cinsinden sporcuların maaşları

“Kullandığımız uygulamalar ne ile yazılıyor?” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir