Elon Musk’ın teorisine Türk profesörden yanıt

Elon Musk'ın teorisine Türk profesörden yanıt

Elon Musk’ın teorisine Türk profesörden yanıt

ABONE OL 

ABD’li girişimci ve Tesla, SpaceX gibi büyük şirketlerin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz hafta bazı açıklamalarda bulundu. Musk, saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı elektronlar ile beynin sinyallerini çözme girişimi olan Neuralink projesi hakkında açıklamalar yaptı.

Şirketin 2021 yılında ilk kez insan beynine Neuralink cihazı bağlama planı bulunuylr. Pille çalışan çip kafatasına yerleştirilerek beyne elektronlar gönderebilecek.

Elon Musk artık konuşmaya gerek kalmayabileceğini belirtti

Musk yaptığı açıklamada “Konuşmanıza gerek kalmayabilir. Belki duygusal nedenlerle hala devam edebiliriz. Ancak bu cihazlarla çok hızlı ve daha hassas bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Dile ne olacağından emin değilim. Böyle bir durumda Matrix gibi bir şey olurdu. Farklı bir dilde mi konuşmak istiyorsunuz? Sorun değil, sadece programı indirin.” açıklamalarını yaptı.

Teknolojinin ne zaman bu seviyeye ulaşacağı sorusuna ise Musk, süreç hızlanmaya devam ederse 5 ya da 10 yıl şeklinde yanıt verdi.

Konu ile ilgili bir açıklama da Türkiye’den geldi. İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Güntekin, “Beyin-bilgisayar ara yüzleri 1973 yılında UCLA Üniversite profesörlerinden Jacques Vidal’ın beynin elektriksel sinyalleri ile objelerin kontrolünün mümkün olduğu çalışması ile başlar ancak bu konudaki çalışmalar 1990’larda artış gösterir. Beynin elektriksel sinyallerini “Elektroensefalografi” (EEG) olarak adlandırdığımız yöntem ile ölçmek mümkündür.

Herhangi bir duyusal sistemden beyne bilgi geldiğinde EEG sinyallerimiz değiştiği gibi, algılama, karar verme, motor hareketi planlama, bilişsel işlevler gibi birçok farklı fonksiyon sırasında EEG sinyallerimiz değişir. Beyin-Bilgisayar ara yüzleri işte bu EEG sinyallerindeki değişikleri tespit ederek insan beyni ile farklı bilgisayar ve teknolojilerini birbirine bağlayan sistemler geliştirebilmektedir.” açıklamalarını yaptı.

Musk'ın "dile gerek kalmayacak" açıklaması kısa vadede mümkün görünmüyor

“5 ya da 10 yıl içinde mümkün değil”

Prof. Dr. Bahar Güntekin, “Çok yeni teknolojiler olduğu için beyne takılması planlanan çipler ile dile olan gerekliliğinin ortadan kaldırılmasının 5 ya da 10 yıl içinde mümkün olmadığını düşünüyorum” şeklinde durumun Musk’ın düşündüğü kadar erken mümkün olmayacağını belirtti.

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Teknoloji kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir