ABD’ye ait eski uydular yörüngede birbirine zıt yörüngede ilerlerken çarpışma noktasına geldiler ancak birbirlerine teğet geçtiler.
Uydu izleme şirketi Leolab’tan yapılan açıklamada, NASA’ya ait Kızılötesi Gök Bilimi Uydusu (IRAS) ile ABD Hava Kuvvetlerine ait Kütle Çekimi İrtifa Dengeleme Deney Uydusu’nun (GGSE-4), ABD’nin Pittsburg kenti üzerine denk gelen alçak yörünge bölgesinde, zıt yönlerde yakın geçiş yaptığı belirtildi.
Açıklamada, yörüngede saniyede 14,7 kilometre hızla ters yönlerde hareket eden kullanım dışı iki uydunun geçiş sırasında birbirine 47 metreye kadar yaklaştığı tahminine yer verildi.
Her iki uydu da kullanım dışı olduğundan manevraları Dünya’dan kontrol edilemiyordu. Uyduların çarpışması halinde büyük miktarda uzay enkazı oluşması ve enkaz parçalarının çalışan diğer uydular için tehlike yaratmasından endişe ediliyordu.
NASA’nın 1983’te uzaya fırlattığı IRAS uydusu, ilk kızılötesi uzay teleskobuydu. Uydu, bir yıldan az süre işlev görebilmişti.
ABD Hava Kuvvetlerine ait GGSE-4 uydusu ise 1967’de uzay araçlarının tasarımındaki ilkelerinin araştırıldığı çalışma kapsamında deney amacıyla uzaya fırlatılmıştı.
NASA’nın 2020 planları:
Artemis 1
Eskiden Keşif Misyonu-1 olarak adlandırılan, Apollo projesinin kız kardeşi olarak da bilinen Artemis çalışmaları, Ay’a dönüş projesi kapsamında yapılıyor. NASA’nın Artemis projesiyle ilgili olarak “Ay Karakolu (Lunar Outpost)” isimli çalışması da bulunuyor. 2021’e sarkma olasılığı da bulunan çalışma gerçekleştirilirse dünyanın en güçlü roketi olarak uzay fırlatma sistemi ile yapılan ilk uçuş gerçekleştirilmiş olacak.
Amerikan astronotlar uzaya gönderilecek
Boeing ve SpaceX tarafından NASA için üretilen mürettebat kapsülleri CST-100 Starliner ve Crew Dragon, Florida’dan fırlatacak ve kapsüller mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak.
“Yörüngedeki ev” çalışması
NASA, 2020’deki çalışmalarını astronotların daha uzun seyahatlere çıkmasını olanaklı kılmak ve yeni bir laboratuvar geliştirmek üzerine yapacak. NASA, alçak yörünge ekonomisini geliştirmeyi de hedefliyor.
Mars 2020 ile daha ötesi
İnsanlığın Dünya yörüngesindeki 20. yılında NASA, Mars keşiflerini başlatacak. “Mars 2020” isimli yeni bir uzay keşif aracı, kızıl gezegene gönderilecek. Osiris-Rex isimli uzay aracı ile asteroitten en az 60 gramlık örnekler toplanacak. Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen “Solar Orbiter” isimli bir güneş gözlem uydusu projesi de Amerikan uzay araştırmaları devinin gerçekleştireceği projeler arasında bulunuyor.
Keşif inovasyonları
NASA, uzun süredir oksijen üretme cihazı üzerine çalışıyordu. Deney bu yıl hayata geçirildiğinde Moxie isimli cihaz, Mars atmosferinden saatte 22 gram oksijen üretebilecek. Cubesat isimli 1 kilogramdan hafif küp şeklindeki küçük nano uydular da yörüngede suyla çalışan bir uyduya bağlanacak.
Süpersonik uçak
NASA, “X-57 Maxwell” isimli tamamen elektrikli uçağı tekrar tanıtacak ve “X-59 QueSST” isimli sessiz ve deneysel bir süpersonik uçak geliştirmek için çalışacak. NASA, drone’lar için trafik kontrol çalışmaları da yürütecek.
Daha fazla haber için Twitter, Instagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
NASA kadın astronotları bir işi daha tamamlıyor