40 Starlink uydusu fırtınada yok olabilir

40 Starlink uydusu fırtınada yok olabilir

40 Starlink uydusu fırtınada yok olabilir

ABONE OL 

Elon Musk‘ın projesini geliştirdiği ve kendi şirketi SpaceX tarafından düzenli bir şekilde fırlatılan uydu internet hizmeti Starlink pahalı bir darbe almış olabilir. Ortaya çıkan bilgilere göre bir fırtına sonucu 3 şubat tarihinde fırlatılan 49 Starlink uydusunun 40 tanesinin yok olması bekleniyor.

SpaceX şirketi, proje kapsamında 2.000 uydu fırlatmayı başardı ve hedeflenen 12.000 uyduya bir adım daha yaklaşmışken bir fırtına ile sarsıldı. Çıkan bir jeomanyetik fırtına, konuşlandırılan uyduların Dünya etrafındaki uygun yörüngelerine ulaşmasını engelledi ve önceki fırlatmalara göre yüzde 50 daha fazla sürtünmeye neden oldu. Starlink ise sürtünmeyi azaltmak için son fırlattığı uyduları kağıt gibi uçurmaya çalışırken beklenmedik bir sonla karşılaştı.

40 Starlink uydusu fırtınada yok olabilir
40 Starlink uydusu fırtınada yok olabilir

Fırlatılan 49 uydunun 40 tanesinin hedeflerine ulaşmak yerine Dünya atmosferinde yanacağı düşünülüyor. SpaceX’in konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“3 Şubat Perşembe günü Falcon 9 Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan (LC-39A) alçak Dünya yörüngesine 49 Starlink uydusu fırlattı. Falcon 9’un ikinci aşaması, uyduları Dünya’nın yaklaşık 210 kilometre yukarısında bir perigee ile amaçlanan yörüngelerine yerleştirdi ve her uydu kontrollü uçuş gerçekleştirdi.

SpaceX, uydularını bu alt yörüngelere yerleştirir, böylece çok nadir bir durumda herhangi bir uydu ilk sistem kontrollerini geçmezse, atmosferik sürüklenme ile hızla yörüngesinden çıkacaktır. Düşük dağıtım irtifası, bizim için önemli bir maliyetle daha yetenekli uydular gerektirse de, sürdürülebilir bir uzay ortamını sürdürmek için yapılması gereken doğru şey.

Aslında, yerleşik GPS, fırtınanın tırmanma hızının ve şiddetinin, atmosferik sürtünmenin önceki fırlatmalara göre yüzde 50’ye kadar daha fazla artmasına neden olduğunu öne sürüyor. Starlink ekibi, uyduları, sürüklenmeyi en aza indirmek için (bir kağıt gibi) uçtan uca uçacakları güvenli bir moda yönlendirdi.

Ön analiz, düşük irtifalarda artan sürtünmenin uyduların yörünge yükseltme manevralarına başlamak için güvenli moddan çıkmalarını engellediğini ve uyduların 40’a kadarının Dünya atmosferine yeniden gireceğini veya zaten yeniden girmiş olduğunu gösteriyor. Yörüngeden ayrılan uydular, diğer uydularla sıfır çarpışma riski taşır ve tasarım gereği atmosferik yeniden girişte yok olur; yani yörünge enkazı oluşmaz ve hiçbir uydu parçası yere çarpmaz. Bu benzersiz durum, Starlink ekibinin sistemin yörüngede enkaz azaltma konusunda öncü olmasını sağlamak için ne kadar çaba sarf ettiğini gösteriyor.

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Teknoloji kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir