Facebook’tan 5,7 milyar dolarlık yatırım

Facebook tan 5,7 milyar dolarlık yatırım

Facebook’tan 5,7 milyar dolarlık yatırım

ABONE OL 

Facebook’tan telekom pazarına da ciddi bir adım geldi ve Hindistan’da aktif olan Jio Platforms Limited’e 5.7 milyar dolarlık yatırım yaparak şirketin hissedarı olduğunu açıkladı.

Hindistan dışında yaşıyorsanız ve hangi mobil operatörün hangi parçalara sahip olduğunu takip etmiyorsanız bu haber biraz karmaşık gelebilir. Büyük teknoloji şirketleri sık sık başka büyük teknoloji bağlantılı şirketlere yatırım yaparlar.

Facebook’tan gelen büyük yatırımı önemli kılan ne?

Facebook daha önce 2014 yılında WhatsApp’ı satın alması yaptığı en büyük yatırım ancak Jio Platforms Limited’e yaptığı yatırım da çok ciddi bir yatırım. Peki Facebook’un bir mobil operatörün yüzde 10‘unu satın almasında önemli olan noktalar neler?

  • Hindistan dünyanın en büyük mobil pazarlarından biri ve Facebook’un oradaki başarısı orta vadeli geleceğini belirleyebilir.
  • Facebook’un Hindistan tarihi biraz karmaşık ve dijital sömürgecilik şikayetleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşadı.
  • Son olarak dünya bir kaosun içinde ve büyük şirketler için kaostan çıkış basamağı olması için yapılan yatırımların önemi artıyor.

Analist Ben Thompson, Stratechery’de konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Jio, sıfır maliyetlerle ya da rakiplerinden daha düşük maliyetlerle iş yapan bir şirket. Amaçları büyük miktarda parayı önceden harcamak ve daha sonra ön yatırımda maksimum kazanç elde ederek en fazla tüketici sayısına ulaşmak.

Jio bunu doğru bir şekilde yaptı. 32 milyar doları tüm Hindistan’ı kapsayan bir ağ oluşturmak için harcadı. 3 aylık ücretsiz internet ve ücretsiz konuşma fırsatı başlattı ve bittiği zaman ücretsiz konuşmayı kalıcılaştırdı ve birkaç dolara büyük internet paketleri sundu. Klasik bir Silikon Vadisi stratejisiydi. Teknolojide parayı önceden harca, daha sonra hacmi arttır. Gayet başarılı.”

Bu yatırım aynı zamanda Facebook’un nasıl yapılandığının bir göstergesi. Paraların çoğunu müşterilerine abonelik ücretleri yerine reklamlarla kazanıyor. Sonucunda da yüz milyonlarca insanı çevrim içi hale getiriyor.

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Girişimcilik kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir