6G nedir? Bilmemiz gereken her şey

6G nedir? Bilmemiz gereken her şey

6G nedir? Bilmemiz gereken her şey

ABONE OL 

Son dönemlerde henüz 5G teknolojisine geçilmemişken adı ortaya çıkan ve hakkında pek bir şey bilinmeyen 6G nedir? Yurtdışından ulaştığımız kaynaklarla sizler için bu sorunun cevaplarını derledik ancak en net cevap olarak şunu söyleyebiliriz; 6G geleceğin teknolojisi.

6G Nedir?

Yaklaşık her on yılda bir, yeni nesil bir mobil teknoloji, kendisinden öncekinden çok daha gelişmiş olma vaatleriyle birlikte geliyor. 2G‘nin gelişi kısa mesajlarla geldi, 3G kilitsiz veri hizmetlerinin piyasaya sürülmesi ve 4G‘nin gelişi mobil interneti pratik bir gerçeklik haline getirdi.

Network verification: predicting the future of complex networks | Network  World

5G farklı değil, gigabit hızları, daha yüksek kapasite ve ultra düşük gecikme sunuyor. Bu, video akışının daha kolay olacağı, yoğun yerlerde ve iç mekanlarda sinyal almanın ve tamamen yeni iş ve tüketici uygulamalarının mümkün olacağı anlamına gelir.

İlk 5G ağları 2019’da Birleşik Krallık’ta faaliyete geçti ve 2020’nin sonunda bir milyar insan küresel olarak erişime sahip olacak. Beş yıl içinde her on bağlantıdan dördü 5G olacak. 5G’nin gelişimi devam ediyor, ancak bazı dikkatler şimdiden bir sonraki büyük şeye yöneldi . Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bunun 6G olarak adlandırılması bekleniyor ve size olmasını beklediğimiz şeyi tanıtmak için aşağıdaki kılavuzu derledik.

GSMA | Network Slicing: Play Whenever and Wherever - Future Networks

6G teknolojisi adından da belli olacağı üzere mobil bağlantının altıncı nesli olacak.

6G’nin standardize edilinceye kadar hangi nihai formu alacağı hala belirsiz, ancak hangi teknolojilerin dahil edileceğini ve hangi özelliklere sahip olacağını tahmin etmek için henüz çok erken değil.

Görünen o ki, 5G’ye güç sağlamak için mobil ağlarda yapılan arka uç değişikliklerinden 5G yararlanacak. Operatörler, daha fazla antene sahip radyo ağlarını yoğunlaştırdılar, bu nedenle özellikle iç mekanlarda sinyal almak daha kolayken, bulut teknolojileri ve uç bilgi işlem, verilerin kullanıcılara daha yakın işlenebileceği anlamına geliyor.

6G bu temel üzerine inşa edecek ve 5G sınırlarının çok ötesinde yeni yetenekler sunacak.

6G: 5G'den 100 kat daha hızlı olacak - Gelecek Geldi
6G Nedir?

5G ile 6G Arasındaki Fark Nedir?

4G hızlarından megabit terimleriyle bahsedilirken, 5G gigabit bariyerini zorlarken, 6G teorik olarak terabit hızları sunacak. Çoğu kullanıcı 100 Gb/sn’yi aşacak, ancak bu yine de dönüşümsel bir bit hızıdır.

Kapsama açısından, 6G her yerde bulunabilir. 6G uydu teknolojisi ve elektromanyetik sinyalleri yansıtabilen akıllı yüzeyler, dünyanın geleneksel mobil ağlarla ulaşmanın çok zor veya çok pahalı olduğu bölgelerine düşük gecikmeli, çoklu gigabit bağlantı sağlar.

5G, optimizasyon, dinamik kaynak tahsisi ve veri işleme için zaten yapay zekadan yararlanırken, bir milisaniyeden daha az aşırı düşük gecikme süresi ve dağıtılmış mimari, 6G’nin her yerde bulunan, entegre zeka sunabileceği anlamına geliyor. Nitekim Japon operatör NTT DoCoMo, 6G’nin insan beynine benzer yapay zekaya izin vereceğine inanıyor.

6G ayrıca selefinden daha verimli olacak ve daha az güç tüketecek. Veri üretiminde beklenen büyüme nedeniyle enerji verimliliği, daha sürdürülebilir bir mobil endüstri için kritiktir.

6G Kim Tarafından Geliştiriliyor Ve Ne Zaman Çıkacak?

Geliştirme süreci hala çok erken bir aşamada ve 5G henüz yaygınlaşmadı bu nedenle 6G’nın ortaya çıkış tarihinin ve kullanımının yaygınlaşmasının 2030‘u bulması bekleniyor. Geliştirme aşamasında ise Çin tarafından uzaya bir 6G uydusunun fırlatıldığı söylentisi yer alıyor. Samsung ve Nokia şirketleri Güney Kore ve Avrupa’da çalışmalar sürdürürken Kuzey Finlandiya Oulu‘daki 251 milyon euroluk ‘6Genesis’ projesinin bilinen en yaygın proje olduğu belirtiliyor. İngiltere‘de ise Surrey Üniversitesi‘ndeki 6G İnovasyon Merkezi (6GIC) çalışmalarını sürdürüyor.

5G Tartışmaları Bitmeden, Çin 6G Hazırlıklarına Başladı - Savunma Sanayi

6G Nedir Hangi Yeteneklere Sahip Olacak?

Daha yüksek hızlar, daha yüksek kapasite ve daha düşük gecikme, uygulamaları yerel işlem gücünün kısıtlamalarından kurtaracak, ağa daha fazla cihaz bağlayacak ve fiziksel, insan ve dijital dünyalar arasındaki çizgileri bulanıklaştıracaktır. Mevcut hizmetler dönüştürülecek ve 6G, nihayet bilim kurgu filmlerindeki kullanım durumlarını sunan ağ olma potansiyeline fazlasıyla sahip durumda.

Terabit hızları kaçınılmaz olarak Netflix’i daha eğlenceli bir deneyim haline getirecek ve FaceTime aramalarını daha az acı verici hale getirecek, ancak her yerde bulunan kapsama alanı ve daha fazla bağlantılı ‘şeyler’ teknolojiyle etkileşim şeklimizi ve potansiyel olarak dünyanın kendisini değiştirecek.

6G, konum ve bağlama duyarlı dijital hizmetlerin yanı sıra, gerçekten sürükleyici genişletilmiş gerçeklik (XR) ve yüksek kaliteli hologramlar gibi duyusal deneyimleri etkinleştirecek. Yakınlaştırma çağrıları yerine, giyilebilir sensörler kullanarak sanal gerçeklikte insanlarla gerçek zamanlı olarak konuşmak mümkün olacak, böylece kullanıcılar aynı odada birlikte olmanın fiziksel hissine sahip olacak.

Nesnelerin İnterneti (IoT) genişleyecek ve daha gelişmiş hale gelecek, uygulamalara daha fazla veri ve daha fazla yetenek sağlayacak. Gerçek zamanlı yapay zeka robotikleri dönüştürebilirken, 6G kapsamının denizlere ve gökyüzüne genişletilmesi bağlantılı denizcilik, havacılık ve hatta uzay uygulamalarına yardımcı olacak.

Ve 6G, 5G’den çok daha fazla enerji verimliliği sağladığından, düşük güçlü IoT cihazlarının ağ üzerinden şarj edilmesi bile mümkün olabilir.

6G nedir sorusuna sizler için derleme bir yazı yayınladık. Sizce 6G nedir ve hayatımızın hangi alanlarında kullanılır?

Google News’ten bize abone olmak için TIKLAYIN.

Teknoloji kategorisindeki haberlerimize ulaşmak için TIKLAYIN.

Görüşlerinizi yorum yaparak bizimle paylaşın.

Daha fazla haber için TwitterInstagram, Telegram ve Youtube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir